Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

ΤΑ 8 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΙΚΡΟΜΑΜΑ

 
   Το να πάρεις την απόφαση να γίνεις μαμά στα 20, όπως εγώ, δεν είναι κάτι αστείο. Είναι όμως μια σχετικά εύκολη απόφαση όταν έχεις συνειδητοποιήσει προ πολλού ότι αυτός είναι ο στόχος της ζωής σου και το όνειρο σου. Όταν στην ερώτηση: "εσύ τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις?" εσύ από μικρή απαντούσες: "Θα γίνω μαμά". Η αλήθεια είναι ότι όταν μαθαίνεις ότι είσαι έγκυος δεν περνούν καν από το μυαλό σου οι δυσκολίες της μητρότητας και όταν γεννήσεις όλα για σένα είναι πρωτόγνωρα και νιώθεις σαν μια μικρή σταγόνα σε έναν ολόκληρο ωκεανό....αισθάνεσαι πολύ μικρή και αδύναμη μπροστά σε ένα βρέφος που 24 ώρες το 24ωρο κλαίει και τις περισσότερες φορές δεν έχεις ιδέα τι θέλει. Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο για τις μικρομαμάδες αλλά και για σχεδόν όλες τις πρωτάρες γυναίκες στο δρόμο της μητρότητας. Ένας λόγος που αγχώνει περισσότερο όμως είναι η μηδαμινή εμπειρία μιας κοπέλας που μόλις πέρασε το στάδιο της εφηβείας. Όταν όμως ξεπεράσεις το πρώτο σοκ από την απότομη αλλαγή της ζωής σου συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να γίνεις μαμά σε μικρή ηλικία. Έτσι, τουλάχιστον, νιώθω εγώ. Ξεκαθαρίζουμε φυσικά ότι όταν λέμε να γίνεις μαμά σε μικρή ηλικία δεν εννοούμε ούτε στα 14, ούτε στα 15, ακόμα και από τα 18 έως τα 20 υπάρχει κάποια διαφορά.
   Δυο χρόνια, σχεδόν, μετά την γέννα της κόρης μου μπορώ να απαριθμήσω τα πλεονεκτήματα του να είσαι μικρομαμά που είναι πολύ πολύ περισσότερα από τα μειονεκτήματα.
  1. Έχεις αντοχές. Και όταν λέμε έχεις αντοχές εννοούμε για όλα. Μπορείς να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού, να καθαρίζεις την αυλή, να φροντίζεις τον σκύλο και να παίζεις ώρες ατελείωτες κρυφτό, κυνηγητό με το πιαδί σου και όλα αυτά.......άυπνη! Αλλά δεν σε νοιάζει, το αίμα σου ακόμα "βράζει" και σφίζεις από ζωή!
  2. Δεν περνάει καν από το μυαλό των ξένων το ότι είσαι η μαμά. Δεν ξέρω για τις υπόλοιπες μικρομαμαδες εμένα όμως με ξετρελαίνει αυτό το παιχνίδι. Μπαίνεις σε καφετέριες, σε εστιατόρια, πας βόλτα στην παιδική χαρά και... μπουμ! Η αμήχανη στιγμή που το παιδί σου σε φωνάζει "μαμά" ενώ εκείνοι πίστευαν ότι είσαι αδεφή, ξαδέρφη, νονά, άντε έστω θεία αλλά μαμά?! Ε όχι! Μου έχει τύχει τόσες πολλές φορές αλλά πάντα το διασκεδάζω σαν να είναι η πρώτη φορά.
  3. Δεν θα σταματήσεις ποτέ να είσαι παιδί. Όταν 'το παιδι κάνει παιδί', όπως λέει και η γιαγιά μου, δεν πρόκειται να μεγαλώσει ποτέ. Όχι ότι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος αν  θέλει να μείνει για παντα παιδι δεν θα το καταφέρει αν δεν κανει παιδιά, αλλά όπως και να το κάνουμε όταν το κάνεις σε νεαρή ηλικία σε παρασύρουν τα μικράκια και αναπόφευκτα υπογράφεις συμβόλαιο εφ'όρου ζωής με την παιδικότητα...και φυσικά αυτο από μόνο του είναι ευτυχία!
  4. Απολαμβάνεις τη μητρότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτή η πρόταση τα λεει όλα από μόνη της. Εχεις πολύ πολύ πολύ καιρό μπροστά σου να απολαύσεις το μεγαλείο της ζωής, την μητρότητα!
  5. Δεν υπάρχει χάσμα γενεών. Όταν λέμε ότι υπάρχει χάσμα γενεών εννοουμε ότι υπάρχει αδυναμία στην επικοινωνία και τη προσέγγιση ατόμων που ανήκουν σε διαφορετικές γενεές. Καταρρίπτουμε αυτο το φαινόμενο λοιπόν μιας και είμαστε κοντά με τα παιδιά μας τόσο στην ηλικία όσο και στην νοοτροπία.
  6. Περνούν περισσότερο χρόνο με τους παππούδες τους. Να τα λέμε κι αυτα... Άλλη αντοχή εχει ένας παππούς η μια γιαγια στα 40-50 και άλλη μετα τα 60. Επομένως μπορούν να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα εγγονάκια και κατά τη γνώμη μου αυτο είναι πολύ εποικοδομητικό αφού οι παππούδες έχουν τόσους ψυχικούς θησαυρούς να προσφέρουν στα παιδιά.
  7. Θα μεγαλώσουν και θα είσαι ακόμα μικρή. Όταν τα μικράκια θα πάψουν να είναι μικράκια και θα πατήσουν τα 20 εσύ θα είσαι πολύ νέα ακόμα και θα έχεις πολύ χρόνο μπροστά σου να κανεις πράγματα και για τον εαυτό σου.
  8. Δεν έχεις προβλήματα γονιμότητας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οσο πιο μικρή κανεις παιδια τοσο πιο μικρή είναι η πιθανότητα να έχεις προβλήματα γονιμότητας. Αλλα και σε μια τέτοια περίπτωση έχεις πολύ χρόνο μπροστά σου να το προσπαθήσεις και να το παλέψεις με άλλους τρόπους.

    


Katia

========================================================================

*To παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyinwonderland.blogspot.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου