Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Σκέψεις που έκανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

   
Πάω στοίχημα ότι στο μυαλό κάθε εγκύου γίνεται ένας χαμός από σκέψεις μην ξέροντας τι θα ακολουθήσει μετά τη γέννα και ζώντας κάθε μέρα κάτι πρωτόγνωρο. Πέρασα από αυτή τη φάση και μάλιστα στην ηλικία των 20 ετών και θα σας πω κάποια πράγματα που σκεφτόμουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και τι από αυτά ίσχυε τελικά για να δώσω λίγο φως στο σκοτάδι που ενδεχομένως να βρίσκονται ορισμένες από εσάς.1.Σκέψη: Με βασάνιζε η σκέψη ότι δεν θα γίνω καλή και ικανή μανούλα. Μια από τις συχνότερες σκέψεις και φοβίες μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αυτή. Νιώθεις (ίσως για πρώτη φορά) ανασφάλεια για τον εαυτό σου και αναρωτιέσαι αν θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις σε όλα αυτά που απαιτούνται για να γίνεις η μαμά"πρότυπο", η ακούραστη μαμά, η μαμά για όλα, η μαμά που δεν θα πληγώσει ποτέ το μωράκι της, η μαμά-ρομπότ.

Πραγματικότητα: Μετά τη γέννα συνειδητοποίησα ότι ενεργοποιείται μια 6η αίσθηση στη                   γυναίκα και είναι το λεγόμενο "μητρικό ένστικτο". Σίγουρα θα έχετε ακούσει είτε τις μαμάδες είτε τις γιαγιάδες να μιλούν για αυτό. Ούτε εγώ το πίστευα αλλά υπάρχει στα αλήθεια και το κατάλαβα την πρώτη φορά που κράτησα στα χέρια μου το δικό μου παιδί. Λειτουργώντας με την καρδιά και το μητρικό αυτό ένστικτο κατάφερα πολλά και δεν απέτυχα σε τίποτα έως τώρα.Βέβαια δεν είμαι η ακούραστη μαμά-ρομπότ γιατί καμία δεν είναι εδώ που τα λέμε αλλά βλέπω το παιδί μου να μεγαλώνει ευτυχισμένο και αυτό σημαίνει ότι δούλεψα καλά ως μαμά. Κουράζομαι, βαριέμαι πολλές φορές, φωνάζω, γκρινιάζω αλλά έχω μάθει να ζητώ συγνώμη και να σέβομαι το παιδί μου για να το κάνει και αυτό. Καμία δεν είναι τέλεια σημασία έχει όμως να έχουμε αυτογνωσία και να παλεύουμε κάθε μέρα για να γίνουμε καλύτερες, ένα μωρό δεν είναι κούκλα, είναι άνθρωπος με "θέλω" και χαρακτήρα, τον οποίο εμείς πλάθουμε ως τα μόνα παραδείγματα προς μίμηση που έχουν στο κοντινότερο περιβάλλον τους. Είσαι μια υπέροχη μοναδική μαμά! Πίστεψε το και δεις μεγάλη
διαφορά!

2.Σκέψη: Πως θα του παρέχω όλα όσα χρειάζεται? Ξέρω ότι ορισμένες μαμάδες έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Υπάρχουν όμως και μαμάδες, πιο πολλές στο αριθμό, που βλέπουν τι συμβαίνει γύρω τους σχετικά με την άσχημη οικονομική κατάσταση και τρομοκρατούνται. Ένα παιδί έχει έξοδα: παιδίατρος, γάλα(ανάλογο με τις γευστικές απαιτήσεις και τα θεματάκια που θα μπορούσε να παρουσιάσει το μωρό π.χ παλινδρόμηση, το συχνότερο θέμα) και όλα τα γνωστά απαραίτητα για το μωρό. Και για εμένα και για πολλές άλλες μαμάδες με τις οποίες συζητούσα ήταν ακόμη μια ανησυχία αυτή. Ήθελα να έχει τα πάντα το μωράκι που θα φέρω στον κόσμο και εκτός από τα συναισθηματικά ήθελα να του παρέχω και τα υλικά.


Πραγματικότητα: Σε προσωπικό επίπεδο ο δικός μου σύζυγος δούλευε εποχιακός και η κόρη μου ήρθε στον κόσμο Σεπτέμβριο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το χειμώνα θα ζούσαμε μόνο με την ανεργία. Πρ'όλα αυτά όμως δεν είχε καμία σχέση η κατάσταση που περίμενα με την κατάσταση που βιώσαμε τελικά. Τίποτα δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο νόμιζα. Αρχικά να πω ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε τόσο "ψηλομύτες" και εγωίστριες και να δεχόμαστε ρουχαλάκια καλής κατάστασης από άλλα μωράκια. Τι θα μπορούσε να πάθει το μωρό μας φορώντας κάποια κομμάτια που έχει φορέσει και κάποιο άλλο μωρό? Τίποτα! Σας το εγγυώμαι εγώ. Υστέρα έχω να σας δώσω μια συμβουλή, κάτι που έκανα εγώ και μετά ήταν όλα πιο εύκολα. Ξεκινήστε να παίρνετε τα απαραίτητα του μωρού σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λίγα λίγα όσο μπορείτε και μέχρι τον ένατο μήνα θα δείτε ότι έχουν συγκεντρωθεί όλα όσα χρειάζεται ένα βρεφάκι. Μην περιμένετε τελευταία στιγμή γιατί θα σας φανεί βουνό και σίγουρα δεν θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στο 100%. Επίσης ζητήστε από τους οικείους σας να σας φέρουν σαν δώρα για το μωρό κάποια πράγματα πιο απαραίτητα, εμένα αυτό με έσωσε γιατί όταν με ρώτησαν τι να φέρουν τους απάντησα ειλικρινέστατα και τους πρότεινα τα πιο αναγκαία παρά να φέρουν όλοι τα ίδια. Αν το σκεφτείτε καλύτερα βοηθάτε και εκείνους να δώσουν χρήματα για κάτι που θα ξέρουν ότι θα χρησιμοποιήσετε σίγουρα. Όταν γέννησα και για πολύ πολύ καιρό αργότερα είχα έξοδα μόνο για παιδίατρο (και ότι συνιστούσε ο παιδίατρος να αγοράσω). Είχα ακόμα και πολλές πολλές συσκευασίες με πάνες! Έφτασα σε σημείο να παρακαλάω να μην μου φέρνουν άλλα πράγματα γιατί είχα ρούχα για 50 παιδιά, 3 καρότσια, 3 κούνιες, 2 καλαθούνες και πολλά πολλά άλλα σχεδόν αμεταχείριστα! Σκεφτείτε λοιπόν μεθοδικά και θα δείτε ότι θα καλύψετε πλήρως τις ανάγκες του μωρού σας.

3.Σκέψη: Περιττό να πω ότι μέχρι και εφιάλτες έβλεπα από τον φόβο μου για τον τοκετό. Σίγουρα όλες έχουμε σκεφτεί πως θα είναι ο τοκετός, τι θα νιώθουμε κλπ. Σε αυτή τη φάση πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα!


Πραγματικότητα: Το παν είναι να πας με αισιοδοξία. Για να σε κάνω να καταλάβεις μπήκα στο χειρουργείο με χαμόγελο μέχρι τα αυτιά και χαρά που θα έβλεπα επιτέλους το πλασματάκι που μεγάλωνε μέσα μου επί 9 μήνες. Ξέρω είναι δύσκολο να καταπολεμήσεις τις αρνητικές σκέψεις αλλά μην αφήσεις τίποτα άσχημο να σου στερήσει τη χαρά αυτής της μοναδικής, μαγικής στιγμής. Αν σε κυριεύσουν η αρνητικότητα και η απαισιοδοξία το πιο πιθανό είναι να έχεις ψευδαισθήσεις ότι κάτι δεν πάει καλά και να έχεις μια άσχημη ανάμνηση από εκείνη τη στιγμή. Είπα στον εαυτό μου: Όλα θα πάνε υπέροχα και όντως πήγαν. Τίποτα από ότι σκεφτόμουν δεν συνέβη γιατί δεν άφησα αυτές τις σκέψεις να μπουν εμπόδιο στο να ζήσω με όλη μου την ψυχή το όνειρο μου. Μπορώ πλέον να πω με σιγουριά ότι εκείνη η μέρα ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου και θα το έκανα με ευχαρίστηση ξανά και ξανά!

4.Σκέψη: Κάθε κίνηση μου μπορεί να βλάψει το μωρό. Το θυμάμαι και τώρα γελάω. Μπορεί και να κλεινόμουν στο σπίτι η να πρόσεχα σε σημείο υπερβολής τη διατροφή μου. Αν γινόταν θα πήγαινα κάθε μέρα στο γιατρό για να μου πει απλά ότι το μωρό είναι καλά και να φύγω. Έλεγχα σπιθαμή προς σπιθαμή την κοιλιά μου προκειμένου να νιώσω μια κλωτσιά (ακόμα και στις 4 τα ξημερώματα), ένα σκίρτημα, κάτι για να δω ότι είναι καλά. Κάθε φορά που έκανα μια απότομη κίνηση σκεφτόμουν ότι κάτι θα πάθει το μωρό μου.


Πραγματικότητα: Εντάξει το γεγονός ότι δεν είναι αστείο να έχεις μέσα σου μια άλλη ζωή είναι αναμφισβήτητο αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι κάποια αρρώστια. Ίσως και οι υπερβολές να μην σε βοηθήσουν αλλά αντίθετα να σε βλάψουν.  Κανε ότι έκανες και πριν αλλά με μεγαλύτερη προσοχή! Όταν ο γιατρός σου σου λέει ότι όλα είναι τέλεια σταμάτα να πιστεύεις ότι δεν σε εξέτασε σωστά και υπάρχει κάτι που σου κρύβει! Δεν σου κρύβει τίποτα, να είσαι σίγουρη ότι είναι υποχρεωμένος να σου πει ακόμα και το χειρότερο επομένως μην αφήνεις την απαισιοδοξία να σου καταστρέφει άλλη μια όμορφη εμπειρία της ζωής σου, την περίοδο της εγκυμοσύνης.

5.Σκέψη: Η άλλη έχει μεγαλύτερη κοιλιά. Γιατί εγώ είμαι στην 39η εβδομάδα και φαίνομαι λες και είμαι στην 20η ενώ εκείνη που είναι στην 20η έχει μεγαλύτερη κοιλιά από τη δική μου? Μήπως συμβαίνει κάτι? Μήπως το μωρό μου είναι λιγότερα κιλά από όσο πρέπει?


Πραγματικότητα: Πρέπει να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τη μια εγκυμοσύνη με την άλλη. Η κάθε μια είναι διαφορετική και ίσως μοναδική. Εμπιστεύσου το γιατρό σου, δεν παίζει κανένα ρόλο πόσο μεγάλη κοιλιά έχεις, μεγάλη κοιλιά δεν σημαίνει υγιέστερο μωρό. Και για του λόγου το αληθές, είχα σχετικά μικρή κοιλίτσα και γέννησα ένα μωράκι 3,250 υγιέστατο ενώ η διπλανή μου που είχε μια κοιλιά λες και είχε δίδυμα γέννησε ένα μωράκι 2 κιλά και δυστυχώς παρουσίασε και άλλα μικροπροβλήματα. Δεν έχει λοιπόν καμία σχέση με την υγεία του μωρού!


 Τέλος θα σου πω να χαρείς τόσο την περίοδο εγκυμοσύνης όσο και τις μετέπειτα στιγμές με το μωράκι σου με αισιοδοξία και χαμόγελο. Το μόνο που σου ζητάει ένα βρεφάκι είναι αγάπη και ασφάλεια, μην το γεμίσεις με ανασφάλειες και προβληματισμούς! Είσαι μοναδική, διαφορετική και κανείς άλλος δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένη από το μητρικό σου ένστικτο. Άσ'το να σε καθοδηγήσει και γύρνα να μου πεις τα αποτελέσματα!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ SUBSCRIBE ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΟΥ: https://www.youtube.com/channel/UCzHBmFK-26RRLahg6X1MX5AΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ SOCIAL MEDIA:

     Instagram: https://www.instagram.com/katia_vlassi/

    Email: vkaterina195@gmail.com


*To παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyinwonderland.blogspot.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.
Katia Vlassi
xxx

      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου